ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΒΒΕ κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΑΒΒΑΚΗ
κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου την Πέμπτη 28 Μαΐου 2015
Τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται σήμερα και η συνολική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας με όρους ανταγωνιστικότητας, αφορούν τις επιδόσεις της χώρας μας κατά την προηγούμενη χρονιά, δηλαδή το 2014.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του IMD η ανταγωνιστική θέση της Ελλάδας κατά το 2014 βελτιώθηκε κατά επτά (7) θέσεις και εφέτος κατατάσσεται στην 50η θέση μεταξύ 61 χωρών από την 57η την οποία κατείχε κατά την περσινή χρονιά.
Για την εξαγωγή της συνολικής θέσης μιας χώρας στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας λαμβάνονται υπόψη τέσσερεις μεγάλες ομάδες παραγόντων: η «Οικονομική Αποδοτικότητα», η «Κυβερνητική Αποτελεσματικότητα», η «Επιχειρηματική Αποτελεσματικότητα» και οι «Υποδομές». (συνολικά περισσότεροι από 340 δείκτες).
- Στην κατηγορία των δεικτών της «Οικονομικής Αποδοτικότητας», η χώρα μας βρίσκεται στην πεντηκοστή όγδοη θέση (58η) για το 2014, βελτιώνοντας κατά δύο θέσεις την κατάταξή της σε σχέση με το 2013,
- Στην κατηγορία των δεικτών της «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας», η Ελλάδα διατηρεί το 2014 την 57η θέση που είχε καταλάβει και το προηγούμενο έτος, παραμένοντας στην τελευταία πεντάδα των 61 χωρών που συμμετέχουν στην έρευνα.
- Στην κατηγορία των δεικτών της «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας», καταγράφεται σημαντική άνοδος. Συγκεκριμένα, η θέση της Ελλάδας βελτιώθηκε κατά έντεκα (11) θέσεις, και πλέον η Ελλάδα κατατάσσεται 43η από την 54η θέση που κατείχε το 2013, και, τέλος,
- Στην κατηγορία των «Υποδομών» καταγράφεται επίσης βελτίωση της κατάταξης της χώρας μας κατά τέσσερις θέσεις: συγκεκριμένα από την 39η θέση του 2013, η χώρα μας για το 2014 κατατάσσεται στην 35η θέση, επιστρέφοντας στη θέση που είχε προ διετίας.
Βεβαίως, υπογραμμίζουμε ότι σήμερα βρισκόμαστε σε εντελώς διαφορετική οικονομική συγκυρία, απ’ αυτή που καταγράφεται στ’ αποτελέσματα του IMD για το 2014. Το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι εντελώς διαφορετικό και σαφέστατα αρνητικότερο απ’ αυτό που ήταν πέρυσι, από αυτό δηλαδή που καταγράφεται στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας του IMD.
Υπενθυμίζουμε ότι πριν την προκήρυξη της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας υπήρχαν τεκμηριωμένες τάσεις και ελπίδες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας εντός του 2015.
Δυστυχώς, οι ελπίδες ανάκαμψης της οικονομίας που αποτυπώνονται στ’ αποτελέσματα του IMD για το 2014, κινδυνεύουν πλέον με εξαφάνιση, αφού εδώ και έξι μήνες οι πιέσεις που δέχονται οι επιχειρήσεις μας έχουν καταστεί αφόρητες: ανυπαρξία ρευστότητας, υψηλό λειτουργικό κόστος για τη βιομηχανία, εξαγωγές που φθίνουν, τραπεζικό σύστημα που δεν χρηματοδοτεί καμία επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, απουσία αναπτυξιακού νόμου για την υλοποίηση επενδύσεων, νέο ΕΣΠΑ χωρίς προκηρύξεις προγραμμάτων, είναι μεγάλα ζητήματα που δημιουργούν ασφυξία στις επιχειρήσεις και οδηγούν με βεβαιότητα την εγχώρια παραγωγική βάση σε αφανισμό. Δυστυχώς, το εγχώριο επιχειρηματικό περιβάλλον αντί να βελτιώνεται δημιουργώντας προϋποθέσεις ανάπτυξης και διεθνούς ανταγωνιστικότητας, είναι απολύτως αβέβαιο, εξακολουθεί να είναι εχθρικό για τις επιχειρήσεις, δηλαδή παραμένει αντιαναπτυξιακό.
Γι’ αυτό επιβάλλεται σύσσωμο το πολιτικό σύστημα ν’ αντιληφθεί ότι η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα μας είναι κυριολεκτικά παγωμένη και η ύφεση βαθαίνει μέρα με την ημέρα.
Καλούμε λοιπόν το πολιτικό σύστημα ν’ αποφασίσει για το μέλλον της χώρας πράττοντας τα αυτονόητα που επισημαίνει διαρκώς τα τελευταία χρόνια ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας: παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρώ, συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία και στη λειτουργία του κράτους, συμφωνία για μια συγκεκριμένη βιομηχανική πολιτική στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, και απλοποίηση της νομοθεσίας που αφορά στην επιχειρηματικότητα και ειδικά στην υλοποίηση επενδύσεων, για τη γρήγορη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της διεθνούς κοινότητας στη χώρα και την παραγωγική της βάση.
Tο πλήρες κείμενο της παρουσίασης και του σχολιασμού των αποτελεσμάτων της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας του IMD μπορείτε να το δείτε εδώ
Την παρουσίαση των αποτελεσμάτων μπορείτε να τη δείτε εδώ