άρθρο της Λουκίας Σαράντη,
Προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας
Λέγεται πως η βιομηχανία μίας χώρας αποτελεί τη βάση ανάπτυξης για την οικονομία της. Και είναι γεγονός. Η περίπτωση της Ελλάδας αποτελεί απτό παράδειγμα για το πώς οι επιχειρήσεις του βιομηχανικού κλάδου ενισχύουν την οικονομία της, με πολλαπλασιαστικά οφέλη που φτάνουν στην ίδια την κοινωνία.
Παρά τις αντιξοότητες, τα εμπόδια και τις πρωτοφανείς προκλήσεις των τελευταίων 15 ετών, η ελληνική βιομηχανία άντεξε, επιβίωσε και σήμερα πατά γερά στα πόδια της. Αποτελεί έναν πραγματικό εθνικό πλούτο, καθώς δημιουργεί το 9% του ΑΕΠ της χώρας και συμβάλλει στο 72% της αξίας των εξαγωγών αγαθών της. Εισφέρει, δε, με ποσοστό 40% στις συνολικές εξαγωγές, ενώ καταβάλλει ετησίως το 34% του συνολικού φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και το 17% των αμοιβών των εργαζομένων στην Ελλάδα.
Για να γίνει ακόμα πιο ξεκάθαρο πως ο κλάδος μας δεν στηρίζει απλώς την οικονομική ανάπτυξη αλλά διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην κοινωνική συνοχή, αξίζει να αναφερθεί ότι προσφέρει στον τόπο σχεδόν 1 στις 4 θέσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα, ενώ κάθε μια θέση απασχόλησης στη βιομηχανία δημιουργεί περίπου 2 θέσεις στους τομείς εφοδιαστικής αλυσίδας και παροχής υπηρεσιών. Στον μεταποιητικό κλάδο, κάθε επιπλέον θέση εργασίας δημιουργεί 0,5 έως 2 επιπλέον θέσεις εργασίας σε άλλους τομείς.
Στον ΣΒΕ πιστεύουμε ακράδαντα ότι μπορούμε να προσφέρουμε ακόμα περισσότερα στην οικονομία μας και στον τόπο. Κι αυτό, διότι η ελληνική βιομηχανία έχει την προοπτική να καταστεί πιο ισχυρή. Για να το επιτύχει αυτό, βέβαια, χρειάζεται να έχει αμετακίνητο σύμμαχο στην προσπάθεια την Κυβέρνηση, η οποία καλείται -μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον – να δημιουργεί εγκαίρως τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ευημερία όλων. Μέχρι τώρα, για να τα καταφέρουν οι επιχειρήσεις μας, έχουν στηριχτεί και σε μία σειρά αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που έγιναν πράξη. Όμως δεν υπάρχει περιθώριο να επαναπαυτούμε. Κοινός στόχος πρέπει να παραμένει ο μετασχηματισμός του υφιστάμενου πλαισίου σε ένα ακόμα πιο φιλικό περιβάλλον ανάπτυξης του κλάδου μας.
Η απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου για την επιχειρηματικότητα, η παραγωγή καινοτομίας, η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, το κόστος ενέργειας και το υψηλό κόστος δανεισμού, η επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης και φυσικά η μείωση του τεχνολογικού χάσματος, είναι τα κύρια ζητήματα που πρέπει να απαντηθούν, με ένα καλά μελετημένο και εφαρμόσιμο σχέδιο. Μόνον έτσι, οι βιομηχανίες θα μπορέσουν να παράξουν περισσότερα κέρδη για την πατρίδα μας, τους ανθρώπους της και τις επόμενες γενιές.
Η ενίσχυση της βιομηχανίας -και ειδικότερα της μεταποιητικής δραστηριότητας που κρατά ζωντανή την ελληνική περιφέρεια- δεν αποτελεί ένα ακόμα ζήτημα προς θεωρητική συζήτηση, αλλά είναι καθοριστικός παράγων για την εδραίωση μίας πραγματικά βιώσιμης κοινωνίας.
Η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της πια την περίοδο της αβεβαιότητας. Είναι μία χώρα που μπορεί να προσφέρει ασφάλεια, σταθερότητα, ευκαιρίες. Όμως, βρισκόμαστε σε μία νέα εποχή όπου τα κράτη δοκιμάζονται συνεχώς από αλλεπάλληλες, διεθνείς απειλές. Μπροστά μας ανοίγεται ένας καινούριος δρόμος, τον οποίο οφείλουμε να περπατήσουμε μαζί, προκειμένου να χτίσουμε μία πραγματικά ανταγωνιστική εθνική οικονομία.