Συνέντευξη Προέδρου ΣΒΕ κας Λουκίας Σαράντη στον Οικονομικό Ταχυδρόμο

Κυρία Σαράντη, ποια πιστεύετε πως είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές βιομηχανίες σήμερα και πώς εκτιμάτε ότι θα εξελιχθεί το 2024;

Η ελληνική βιομηχανία, η οποία κατάφερε να αντέξει εν μέσω πολλαπλών κρίσεων, όπως την  μακρόχρονη χρηματοοικονομική κρίση και την πανδημία που ακολούθησε, καλείται να αντιμετωπίσει εκ νέου ένα περιβάλλον σύνθετων προβλημάτων απροσδιόριστης διάρκειας.

Σήμερα, το νούμερο ένα πρόβλημα στη χώρα μας, το οποίο υπάρχει οριζόντια σε όλους τους κλάδους είναι οι μεγάλες ελλείψεις στο ανθρώπινο δυναμικό. Οι βιομηχανικές επιχειρήσεις – και όχι μόνο – δυσκολεύονται πραγματικά να βρουν και να προσελκύσουν το κατάλληλο προσωπικό. Θα πρέπει να υπάρξει απόλυτη διασύνδεση της εκπαίδευσης με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας επενδύοντας και στις ειδικότητες του μέλλοντος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό που έχει εξελιχθεί σε ένα μεγάλο αγκάθι για όλους. Φυσικά στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε το σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.  Ο ΣΒΕ, ο μοναδικός κοινωνικός εταίρος με έδρα εκτός Αθηνών και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, ανέθεσε στη Deloitte την εκπόνηση μιας ποιοτικής μελέτης που θα καταγράψει τα προβλήματα της σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και θα προτείνει λύσεις για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αναμφίβολα, οι σύγχρονες και λειτουργικές υποδομές είναι αδήριτη ανάγκη για την ύπαρξη και την ανάπτυξη της υγιούς βιομηχανίας. Οι βιομηχανικές επιχειρήσεις χρειάζονται απαραιτήτως καλά στελεχωμένα λιμάνια και ένα σιδηροδρομικό δίκτυο με εμπορικά και επιβατικά τραίνα που θα εξυπηρετούν τις καθημερινές λειτουργικές τους ανάγκες. Δεδομένης της γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής θέσης της, η χώρα μας προσφέρεται ως hub για πολλές μεταφορές. Εξίσου σημαντική είναι η αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτροδότησης καθότι χρειάζεται η αλλαγή του ενεργειακού μίγματος και η δυναμική είσοδος των ΑΠΕ στο δίκτυο, που προϋποθέτει όμως την αναβάθμιση του.

Βεβαίως θα πρέπει να αναφέρουμε και την ανάγκη για την αναβάθμιση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται οι βιομηχανίες. η αποτελεσματικότερη απονομή δικαιοσύνης και η μείωση της γραφειοκρατίας είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός φιλικότερου περιβάλλοντος προς τις επιχειρήσεις. Επιπρόσθετα, τα στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία συμπεριλαμβάνουν τη ψηφιακή αναβάθμιση και την πράσινη ανάπτυξη πρέπει να είναι προσβάσιμα προς όλες τις επιχειρήσεις προκειμένου να  μπορούν να ενταχθούν σε αυτά.

Αναφορικά με την πορεία της χώρας μας το 2024 επικρατεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Η Ελλάδα επιστρέφει δυναμικά σε μια τροχιά ανάπτυξης και η θέση της στις διεθνείς αγορές ενισχύεται. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται από το ρυθμό ανάπτυξης ο οποίος είναι μεγαλύτερος από τον μέσο όρο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βέβαια, η παράμετρος των διεθνών  γεωστρατηγικών εξελίξεων στην περιοχή μας καθιστούν τον εφησυχασμό αδύνατο. Χρειαζόμαστε έναν προσεκτικό και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και μέτρα στήριξης που θα συμβάλλουν καταλυτικά στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και την προσαρμογή των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα του παγκόσμιου ανταγωνισμού.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το πώς τοποθετείται ο Έβρος στο γεωπολιτικό γίγνεσθαι, θα λέγατε ότι έχουν προοπτική οι επιχειρήσεις της Ακριτικής Ελλάδας;

Ο Έβρος αποτελεί γεωγραφικά μια πύλη εισόδου στην Ελλάδα και η συνεχής οικονομική και κοινωνική θωράκιση της περιοχής αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας. Είναι ο νομός της χώρας που κατεξοχήν υποφέρει από το φαινόμενο της αστυφιλίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει η Πολιτεία και οι επιχειρήσεις να εργαστούν από κοινού για την συγκράτηση του πληθυσμού και να δοθούν κίνητρα στους ανθρώπους που έφυγαν να επιστρέψουν.

Η άποψή μας είναι ότι πρέπει να υπάρχει μια ολιστική προσέγγιση προς τη συγκεκριμένη περιφέρεια προκειμένου να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτή, δεδομένου ότι το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων της περιοχής.  

Πολλές φορές έχετε κάνει λόγο για την εφαρμογή ενός ρεαλιστικού και αποτελεσματικού σχεδίου που θα καταπολεμά τη διεύρυνση των περιφερειακών ανισοτήτων και την αναπτυξιακή μονομέρεια. Ποια βήματα θεωρείτε πως πρέπει να γίνουν σύντομα προς αυτή την κατεύθυνση;

Η περιφέρεια υποφέρει από το τεράστιο πρόβλημα της αστυφιλίας. Θα παραθέσω τα αποτελέσματα της έκθεσης οικονομικών και κοινωνικών τάσεων ΙΟΒΕ που ανακοινώθηκε πρόσφατα αναφορικά με την περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ για το 2021 για αυτήν την περιοχή ανερχόταν σε 12.000 €, ενώ ο μέσος όρος της υπόλοιπης χώρας ήταν 17.000 €. Τα ευρήματα αυτά αποτυπώνουν γλαφυρά την ερήμωση της περιοχής και κατ’ επέκταση της Περιφέρειας στο σύνολό της.

Για εμάς στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος, η αναπτυξιακή μονομέρεια αποτελεί το βασικότερο πρόβλημα της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συγκρατήσουμε τον πληθυσμό από το να διαφύγει στα μεγάλα αστικά κέντρα, πόσο μάλλον να φέρουμε πίσω όσους έχουν φύγει στις μεγαλουπόλεις ή στο εξωτερικό. Εδώ, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε το τεράστιο κοινωνικό έργο της βιομηχανίας στην περιφέρεια, δεδομένου ότι το outsourcing που προσφέρουν, πραγματικά αποτελεί οξυγόνο για τις τοπικές κοινωνίες και την οικονομία εν γένει.

Συνεπώς, θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις από την Πολιτεία για την ανάπτυξη της Περιφέρειας, που θα στοχεύουν στην αναβάθμιση του βοιωτικού επιπέδου. Κύριο μέλημα θα πρέπει να είναι να βοηθήσουμε τους νέους να θέλουν να δημιουργήσουν οικογένεια στην περιφέρεια και να την προτιμήσουν έναντι των μεγάλων αστικών κέντρων. Αυτό προϋποθέτει την αναβάθμιση των σχολείων και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, την παροχή υψηλών υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και καλύτερη κοινωνική πρόνοια.

Κατώτατος μισθός;

Στον ΣΒΕ πιστεύουμε στην ανάγκη αύξησης του κατώτατου μισθού, η οποία θα αναπληρώνει τις απώλειες των εισοδημάτων του 2023. Οι εργαζόμενοι είναι η ψυχή των επιχειρήσεών μας και η έμπρακτη στήριξή τους αποτελεί προτεραιότητα για όλους μας. Βέβαια, αυτή η αύξηση είναι κρίσιμο να προσδιοριστεί με αντικειμενικά κριτήρια, όπως είναι ο πληθωρισμός και οι πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας μας.

Ταυτόχρονα, όμως, η αύξηση αυτή θα πρέπει να μπορεί να υποστηριχτεί έμπρακτα από τις επιχειρήσεις και να συνάδει με τους κεντρικούς στόχους της αύξησης της παραγωγικότητας και της ενίσχυσης της εξωστρέφειάς μας. Και το κυριότερο, χωρίς να διακυβεύεται η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, για το καλό όλων -και πρώτα απ’ όλα των ίδιων των εργαζομένων. Αυτή τη χρυσή τομή χρειάζονται η οικονομία και η κοινωνία μας. Επιπλέον, η πρόταση του Συνδέσμου μας είναι να συνδυαστεί η αύξηση με φορολογικές ελαφρύνσεις των δικαιούχων του κατώτατου μισθού, ώστε να μην εξανεμιστεί από τις αυξήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης και ενέργεια.

Κοινοποιήστε!