Καινοτομία και εξωστρέφεια: δυο κρίσιμοι παράγοντες για την ελληνική βιομηχανία

Άρθρο της Λουκίας Σαράντη, Προέδρου του ΣΒΕ στα Παραπολιτικά.

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς στην ΝΑ Ευρώπη, αποτελεί σταθερά  έναν χώρο ζύμωσης και σχεδιασμού για την επόμενη μέρα της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Ιδιαίτερα μάλιστα για τις βιομηχανικές επιχειρήσεις  της περιφέρειας, η ΔΕΘ αποτελεί  ευκαιρία να τεθούν στο επίκεντρο τα  προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να ξεχωρίσουν οι νέες προτεραιότητες.

Σήμερα, οι διεθνείς εξελίξεις – ιδίως οι πολεμικές συγκρούσεις σε Ουκρανία και Γάζα- καθιστούν όλο και πιο  απαιτητικές τις προκλήσεις  που καλείται να αντιμετωπίσει η βιομηχανία μας. Συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ασφυκτικού περιβάλλοντος δραστηριοποίησης για τις επιχειρήσεις, ενώ ενισχύουν το κλίμα αβεβαιότητας στην οικονομία. Η πρώτη άμεση συνέπεια, είναι η διατάραξη της ομαλής λειτουργίας των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων, που δυσχεραίνει την παραγωγική διαδικασία και οδηγεί σε αύξηση των τιμών. Ιδίως οι μεγάλες αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας,  πλήττουν άμεσα τη βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών -.

Σε αυτό το απαιτητικό, δύσβατο και διαρκώς μεταλλασσόμενο διεθνές περιβάλλον, αν ενδιαφερόμαστε για το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας, θα πρέπει να επανεξετάσουμε και να ενισχύσουμε τη θέση της  στο νέο παραγωγικό μοντέλο. Να εργαστούμε όλοι από κοινού προκειμένου να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε η βιομηχανία μας να συνεχίσει να παράγει πλούτο προς όφελος της οικονομίας και να προσφέρει ακόμα περισσότερα στην κοινωνία.

Χρειαζόμαστε μέτρα στήριξης, που να προκύπτουν από έναν μακροπρόθεσμο, καλά μελετημένο σχεδιασμό: Να ληφθούν άμεσα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή αβεβαιότητα, με ρεαλιστική και σταθερή στήριξη των βιομηχανιών από την Πολιτεία, εκσυγχρονίζοντας το ενεργειακό μας μείγμα και αναβαθμίζοντας τις υπάρχουσες υποδομές. Επίσης, να δημιουργηθούν νέες, σύγχρονες και λειτουργικές υποδομές συνδυασμένων μεταφορών, ιδίως  εκεί όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη στην ελληνική περιφέρεια. Στήριξη της βιομηχανίας, για παράδειγμα, σημαίνει ολοκληρωμένο σιδηροδρομικό εμπορευματικό δίκτυο -το οποίο θα μείωνε κατά πολύ το κόστος της μεταφοράς- αλλά και σύγχρονα λιμάνια για εμπορική εξυπηρέτηση, σε κρίσιμες περιοχές όπως η Ήπειρος και η Θράκη. Το πρόγραμμα έργων υποδομών των τελευταίων ετών πρέπει να συνεχιστεί.

Και βέβαια, δεν αρκούν αυτά: Πρέπει να στηριχθούν οι επιχειρήσεις στη μετάβαση προς την πράσινη ανάπτυξη -σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση- η οποία έχει υψηλό κόστος αλλά αποτελεί μονόδρομο. Αλλά και να βελτιωθεί το ρυθμιστικό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα, να προχωρήσουν θαρραλέες μεταρρυθμίσεις για την ψηφιοποίηση, την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, τη μείωση της γραφειοκρατίας. Να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Και βέβαια, να αναληφθούν γενναίες δράσεις για να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού . Ως ΣΒΕ, εκπονήσαμε μια μελέτη σε συνεργασία με την Deloitte, που αναδεικνύει τις βασικές αδυναμίες της ελληνικής πραγματικότητας, καταγράφει βέλτιστες πρακτικές και καταλήγει σε  13 προτάσεις σύγχρονες, ρεαλιστικές,  καινοτόμες και κυρίως αποτελεσματικές.

Όλες αυτές οι δράσεις, είναι κρίσιμο να οδηγούν προς δύο στρατηγικές κατευθύνσεις, στις οποίες ως ΣΒΕ πιστεύουμε ότι πρέπει να επενδύσουμε και να συστρατευτούμε:

Την εξωστρέφεια, με την παραγωγή και προώθηση διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων. Η ελληνική βιομηχανία οφείλει πλέον να έχει όλο και περισσότερο το βλέμμα στραμμένο πέρα από τα σύνορα.

Και τη στήριξη της καινοτομίας, η οποία μπορεί να δώσει νέα ώθηση ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία.

Στηριζόμενη σε αυτούς τους ισχυρούς πυλώνες, μπορεί να διευρυνθεί η παραγωγική βάση της χώρας και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά μας. Έχοντας πάντα στο μυαλό μας ότι αν η βιομηχανία στη Ελλάδα -και ειδικά στην περιφέρεια- ενισχυθεί όπως της αξίζει, είναι βέβαιο πως θα επιστρέψει αυτή τη στήριξη και με το παραπάνω, ώστε η χώρα μας να επιτύχει τους ρυθμούς βιώσιμης ανάπτυξης που τόσο επιζητεί.

Κοινοποιήστε!