Εδώ και 100 χρόνια η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, μια ιστορική εφημερίδα με ιδιαίτερη βαρύτητα στον κόσμο του επιχειρείν, συνέβαλλε καταλυτικά στην προβολή της επιχειρηματικότητας και την ανάπτυξη της οικονομίας.
Οι ελληνικές βιομηχανίες και επιχειρήσεις παρά τις διαδοχικές εγχώριες και διεθνείς κρίσεις κατόρθωσαν να αντέξουν. Τώρα, που η χώρα μας επιστρέφει δυναμικά σε τροχιά ανάπτυξης, καλούνται να αντιμετωπίσουν και πάλι σημαντικές προκλήσεις σε ένα περιβάλλον δραστηριοποίησης που μεταβάλλεται συνεχώς.
Η βιομηχανία πρέπει να βρίσκεται ψηλά στο νέο παραγωγικό μοντέλο, δεδομένου ότι σήμερα συμμετέχει στο 10,7% του ΑΕΠ με στόχο το 15% μέχρι το 2030, δημιουργεί καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και στηρίζει έμπρακτα την ελληνική κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό η εφαρμογή της «Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιομηχανία» είναι υποχρεωτική και απαραίτητη καθώς θα συμβάλλει καταλυτικά στην τόνωση του εξαγωγικού δυναμισμού των βιομηχανιών.
Για να τελεσφορήσει όμως αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να γίνουν ορισμένα βήματα για τη ρεαλιστική προσέγγιση και αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων.
Η πλέον καθοριστική παράμετρος για την προσέλκυση και διευκόλυνση των επενδύσεων είναι οι σύγχρονες υποδομές. Ως ΣΒΕ έχουμε προτείνει λύσεις, όπως η ενίσχυση της αναβάθμισης και χωρητικότητας του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η αναβάθμιση των υποδομών internet υψηλών ταχυτήτων, η αναβάθμιση των υποδομών των λιμένων και των σιδηροδρόμων. Πρέπει να τονίσουμε τη μεγάλη σημασία των συνδυασμένων μεταφορών και την αδήριτη ανάγκη για εμπορικό σιδηροδρομικό δίκτυο και τη διασύνδεσή του με τα λιμάνια της χώρας μας, ένα ζήτημα που θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τον κυβερνητικό σχεδιασμό.
Η σημασία της καινοτομίας είναι επίσης καταλυτική στην στήριξη της εξωστρέφειας και στη θωράκιση της οικονομίας έναντι κάθε πιθανής εξωγενούς κρίσης. Η χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας, το brain gain και η συμμετοχή μελών της επιχειρηματικότητας σε εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα αποτελούν βήματα που θα δώσουν ώθηση στις επιχειρήσεις για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Παράλληλα, θα πρέπει να σημειώσουμε την επιτακτική ανάγκη για τη δημιουργία ενός φιλικού ρυθμιστικού περιβάλλοντος επιχειρηματικότητας που θα επιτευχθεί με την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης και την ψηφιοποίηση των κρατικών υπηρεσιών.
Βέβαια, το μεγάλο αγκάθι που απασχολεί όλες τις επιχειρήσεις είναι η αδυναμία εξεύρεσης κατάλληλου προσωπικού, ένα φαινόμενο που στην περιφέρεια είναι ακόμη πιο έντονο. Η ορθή διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, η επαναξιολόγηση του Εθνικού Συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και η παροχή κινήτρων για την ανάσχεση του κύματος αστυφιλίας είναι ζωτικής σημασίας.
Στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης οι βιομηχανίες πρέπει να εναρμονιστούν στο παραγωγικό μοντέλο της κυκλικής οικονομίας, μειώνοντας το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Χρειάζονται δυνατότητες χρηματοδότησης, παροχή κινήτρων και ανάλογες καμπάνιες ενημέρωσης, ώστε οι επιχειρήσεις να εφαρμόσουν αυτό το νέο επιχειρηματικό πρότυπο.
Το στοίχημα λοιπόν, για την Ελλάδα στον 21ο αιώνα θα πρέπει να είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της βιομηχανίας.